Welke kachel moet ik kiezen?

Een kachel in huis staat bij veel mensen op hun wensenlijstje. Het brengt warmte en sfeer in je huis. Je geniet de hele avond van een gezellig haardvuur. Er zijn veel verschillende soorten kachels, waardoor het kiezen van een kachel een lastige opgave kan zijn. Daarbij is ook niet iedere kachel geschikt voor in elke woning. In deze blog zetten we de verschillende opties op een rij.

De klassieke houtkachel

We kennen allemaal de houtkachel. De echte vlammen en het zachte geknetter van het vuur maken de houtkachel tot een ultieme sfeermaker in de woonkamer. Sommigen kiezen er bewust niet voor omdat het wat meer werk kost. Zo moet er wellicht nog een rookkanaal in je huis aangelegd worden. Daarnaast moet je ook hout in huis hebben. Een houtkachel is een goede optie als je de hele winter door hout wilt stoken om je huis op te warmen.

 Duurzaam en zuinig stoken met een pelletkachel

Een pelletkachel is milieuvriendelijk en ook nog eens goedkoper dan andere kachels. Het is een slimme keuze wanneer je zuinig en duurzaam wilt stoken. Je steekt een pelletkachel aan met houtpellets. Dat zijn kleine, samengeperste stukjes resthout. Deze stukjes doe je in een bakje dat je in de kachel zet. De kachel regelt op basis van de kamertemperatuur de aanvoer van lucht en pellets zelf.

Een gashaard voor de sfeer

Vind je vooral de sfeer belangrijk bij de aanschaf van een kachel? Ga dan voor een gashaard. Het houtvuur geeft een gezellige sfeer in de kamer zonder de rommel van hout, roet en as. Bovendien is een gashaard eenvoudig in gebruik. Met een afstandsbediening of met je smartphone zet je de gashaard aan en uit. Een gashaard is minder geschikt om als hoofdverwarming te gebruiken, omdat ze daarvoor meestal niet genoeg warmte geven. Er zijn vrijstaande gashaarden, maar je kunt ze ook laten inbouwen in een wand, schouw of in een bestaande open haard. Soms moet je huis wel aangepast worden, want je hebt een goed rookkanaal nodig.

 Makkelijk en zonder gedoe: de elektrische haard

Wil je echt voor makkelijk gaan en geen gedoe hebben aan een kachel? Een elektrische haard is de oplossing. Er hoeft geen rookkanaal aangelegd te worden en je hebt geen hout nodig. Het enige wat je moet doen is de stekker in het stopcontact steken. Het vuur is tegenwoordig veel realistischer dan vroeger. De meest realistische vlammen worden gemaakt met waterdamp. Er zijn ook haarden met LED-verlichting. Je kunt hem laten inbouwen, maar ook midden in de kamer zetten. Kortom, met een elektrische haard kun je alle kanten op.

CV haarden

Kachels kunnen ook op de rest van het huis aangesloten worden. Het is duurzaam, vooral als je gebruikmaakt van zonne-energie. Verschillende kachels kunnen als CV-haard dienen. Er zijn CV-haarden die branden op hout, gas en pellets.

Advies nodig?

Vind je het nog moeilijk een keuze te maken voor een kachel? Of weet je niet of je huis geschikt is voor de kachel die je graag wilt? Laat je eens adviseren door een kachelspecialist. UwKachel.nl is dé online specialist voor houtkachels, gaskachels en elektrische haarden.