Weinig aanbod en veel vraag. Het is in 2022 moeilijker dan ooit om een huis te kopen. Zelfs zie je dat er al een huis verkocht is, voordat de woning überhaupt op de huizenmarkt is gekomen. Als je toch op tijd bent voor een woning en het mag bezichtigen. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk één van de zoveelste met interesse en betekent dit al gauw dat je tegen elkaar gaat opbieden. Veel mensen schakelen daarom hulp in van een professional: een aankoopmakelaar. Maar wat doet nou een aankoopmakelaar en is het wel slim om deze in te schakelen? Wij zetten voor jou alle informatie over een aankoopmakelaar met daarbij de voor- en nadelen op een rijtje. Zodat jij voor jezelf goed duidelijk hebt of het gebruiken van een aankoopmakelaar verstandig is.

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is handig als je op zoek bent naar een specifieke woning of wanneer je je eerste huis wilt kopen. Aankoopmakelaars zijn goed op de hoogte van de huizenmarkt en weten vaak ook als eerste welke woningen in de verkoop komen. Super handig, want zo kan jij dus als één van de eerste reageren op misschien wel je toekomstige droomhuis.

Daarnaast adviseert een aankoopmakelaar over de waarde van het huis en kan hij of zij zelfs de onderhandelingen voor je doen. Een aankoopmakelaar heeft veel kennis en ervaring waardoor hij of zij je goed kan adviseren bij het kopen van een huis.

Voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar inzetten lijkt dus een hele goede optie. Het heeft ook erg veel voordelen:

  • De makelaar neemt werk uit jouw handen;
  • Je bent als één van de eerste op de hoogte van nieuwe woningen;
  • Je profiteert van de expertise van de aankoopmakelaar;
  • Je krijgt een neutrale objectieve mening over de woning;
  • Vaak is een aankoopmakelaar een gecertificeerd taxateur zodat hij of zij ook verstand heeft van bouwtechnische zaken;
  • De aankoopmakelaar is dagelijks een onderhandelaar dus weet hij of zij wat die doet;
  • De makelaar helpt jou met diverse juridische en administratieve zaken.

Ook zitten er een paar nadelen bij het inzetten van een aankoopmakelaar:

  • Het brengt extra kosten met zich mee;
  • Je hebt geen direct contact met de verkopende partij. Zo weet je niet of de makelaar het maximale eruit heeft gehaald;
  • Je weet niet zeker of een aankoopmakelaar onafhankelijk is. Sommige makelaars werken namelijk met een vaste vergoeding op de definitieve verkoopprijs.

Aankoopmakelaar inschakelen

Door de enorme vraag en het weinige aanbod is het dus best wel lastig om een huis te kopen. Door het inzetten van een aankoopmakelaar vergroot je je kansen en kan een aankoopmakelaar een goed huis vinden dat past bij jouw wensen. Ben je nou op zoek naar een aankoopmakelaar in de buurt van Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en omgeving? Woltjer makelaardij staat voor jou klaar. Of je nu een woning wilt verkopen of een woning wilt kopen, zij gaan graag met jou in gesprek.