Overloop zwembaden zijn ongelooflijk populair. Deze zwembaden kenmerken zich door hun unieke uitstraling. Het waterpeil staat gelijk aan de omliggende bestrating, terras of landschap. Dit creëert een esthetische look die ongeëvenaard is. Deze binnen- en buitenbaden worden ook wel overloopzwembaden genoemd, omdat het water zo hoog staat dat er telkens wel een beetje water ‘overloopt’ in de bijbehorende goten. 

Het is niet voor niets dat deze baden steeds vaker gekozen worden. Het zogenaamde spiegel effect is ontzettend populair. Daarnaast bieden overloopzwembaden ook andere voordelen. Het grootste voordeel is toch wel de wijze waarop het water snel circuleert. Er wordt immers telkens wel een beetje water afgevoerd. Hierdoor is er constant sprake van een snelle reiniging en betere warmteregulatie. Het water blijft dus schoner en ook de wanden en de bodem zullen minder snel vervuild raken. 

Overweeg jij de aanschaf van een overloopzwembad bij www.vangemertzwembaden.nl? En ben je benieuwd waar je verder nog rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten. 

Houd rekening met de uitstraling rondom het zwembad 


Het grootste voordeel van een overloop zwembad is dat deze de uitstraling van de ruimte rondom het zwembad versterkt. Het allermooiste effect wordt behaald door het zwembad midden in een groot landschap te plaatsen. Doordat het zwembad als een soort spiegel werkt, creëer je zo een waanzinnig en bovenal rustgevend effect. 


In de meeste tuinen is er echter niet echt sprake van een groot landschap. Maar dat neemt niet weg dat je geen rekening kunt houden met de ruimte rondom het bad. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste tegels, een tuinpad of de aanleg van een prachtig terras. Het bad zal de uitstraling hiervan alleen maar versterken. Zorg er dus voor dat dit alvast goed zit. 

Laat het bad door vakmensen aanleggen 


Wees je ervan bewust dat de aanleg van een overloopzwembad complexer is dan die van een doorsnee bad. Er is veel om rekening mee te houden. Zo moet het water constant op de juiste manier worden afgevoerd. Als het aan ervaring schort tijdens de aanleg, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo is de kans op lekkages dan bijvoorbeeld ook veel groter. 

Laat de aanleg van het bad dan ook niet aan iedereen over, maar kies echt voor vakmensen. Zo voorkom je fouten in de aanleg en geniet je veel meer van de kwaliteit en de voordelen van het bad. Bij een correcte plaatsing van het bad zal je over het algemeen geen gekke problemen ondervinden. 

Denk na over enkele extra’s 


Maak het overloopzwembad nog luxer en onderhoudsvriendelijker door enkele extra’s toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een goede overkapping, zwembadverlichting, een jetstream, enzovoorts. 


Het is slim om van tevoren advies in te winnen bij de leverancier. Bespreek welke mogelijkheden er allemaal zijn en wat hij aanbeveelt. Zo weet je zeker dat jouw zwembad straks van alle gemakken is voorzien.