Indien je een ondernemer bent met een bedrijf aan huis dan is het belangrijk om voldoende op de hoogte te zijn van alle regelgeving in Nederland. Er zijn namelijk een aantal regels waar ondernemers zich aan moeten houden. Deze regelgeving kan per gemeente weer verschillen, waardoor het van belang is om de regels goed door te nemen en op basis hiervan een goede voorbereiding te treffen. Je kunt namelijk ervoor kiezen om op actieve wijze afval te scheiden en hiermee ellende te voorkomen. Door afvalstromen gescheiden te houden in een aparte afvalcontainer draag je bij aan een milieuvriendelijke wereld. 

Gemeente 

In iedere gemeente in Nederland geldt dat de overheidsinstantie bij huishoudens verantwoordelijk is voor het opruimen van afval. Deze regel geldt echter niet bij ondernemers. Je kunt als ondernemer een boete krijgen indien jij niet al het geproduceerde afval op rechtmatige wijze verwerkt. Het is van belang om te kiezen voor een samenwerking met een bedrijf zoals MilieuServiceNederland. Een bedrijf kan je namelijk helpen bij het ophalen en afvoeren van afval. Voor een overheidsinstantie geldt dat het bieden van hulp tegen betaling tevens nodig is. 

Afval scheiden

Je dient als ondernemer onder andere papier, glas en plastic afval van elkaar gescheiden te houden. Zet hier vooral verschillende afvalbakken voor neer zodat het weggooien van afval relatief gemakkelijk gaat. Daarnaast is het van belang om groente-, fruit- en tuinafval gescheiden te houden en hiermee ervoor te zorgen dat je bijdraagt aan een wereld waarin er meer sprake is van recycling. Het afval kan namelijk opnieuw gebruikt worden. Zelfs als er sprake is van verbranding is dit tevens milieuvriendelijker dan al het afval op dezelfde hoop weggooien. 

Wegvoeren van afval

Bij het wegvoeren van afval heb je de mogelijkheid om hulp in te schakelen van een bedrijf of van een gemeente. Deze keuze zal je als gevolg veel tijd en moeite besparen. Er is echter sprake van een andere mogelijkheid, waarbij geldt dat je zelfstandig het afval kunt verwerken. Hierdoor bespaar je veel kosten. Indien je deze keuze maakt is het van belang om onderzoek te doen en op basis hiervan een keuze te maken.