Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat jij weet hoe de staat van de woning is. Tijdens een uitgebreide inspectie wordt de technische en onderhoudsstaat van een woning in kaart gebracht. Zo kom je meer te weten over de staat van de muren, de riolering, het dak, de isolatie en meer. Bij aankoop van een woning krijg je op deze manier inzicht in de herstel- en verbeterkosten.

Geeft je de kans om de prijs te onderhandelen

Juist in een markt waar huizen worden verkocht voor enorm hoge prijzen, is het waardevol om in een positie te komen om te onderhandelen. Wanneer er in het rapport staat dat er lekkages zijn, schimmelplekken zijn of scheuren in het dak zitten, krijg jij de kans om te onderhandelen. Je kan bijvoorbeeld een lagere prijs onderhandelen of onderhandelen dat de verkoper specifieke problemen oplost, zonder dat de vraagprijs omhoog gaat. Door een partner, zoals Huiskeur, in te schakelen, heb jij ondersteuning bij het onderhandelen.

Inzicht in mogelijke onverwachte kosten

Door een bouwkundige keuring krijg jij inzicht in mogelijk kosten die in de jaren na de aankoop kunnen opduiken. Deze informatie is enorm belangrijk voor het budget. Voor gezinnen die krap zitten zorgt een bouwkundige keuring dat ze zeker weten dat het kopen van een huis ze niet in financiële problemen zal brengen.

Het belang van transparantie

Ondanks dat je op de website of advertentie van de woning genoeg informatie ziet staan over de isolatie, de muren, het verwarmingssysteem en energielabel, zegt dit niet of de constructie van de woning in orde is. Er zijn veel elementen die het blote oog niet zien. Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren wordt er een transparante omgeving gecreëerd waarin de koper meer vertrouwen krijgt in de verkoper.

Een kleine investering voor veel kennis

Ondanks dat een keuring geld kost, is de prijs voor een keuring nooit te vergelijken met de hoop aan kennis die het geeft over de woning. Door een kleine investering vooraf te maken, weet jij exact wat voor financiële risico’s je in de loop van de jaren loopt wanneer je deze woning koopt. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om te onderhandelen dat de prijs voor de keuring voor de verkoper is. Een bouwkundige keuring aanvragen is dus altijd een goed idee.