Dakonderhoud verlengt de levensduur van je dak. En dat is belangrijk, omdat het dak misschien wel het belangrijkste onderdeel is van je woning. Het dak beschermt je tegen weersinvloeden en heeft invloed op de temperatuur in je woning. Laat daarom jaarlijks je dak controleren en onderhouden door een dakdekker. Hiermee voorkom je dakschade, lekkages en andere problemen. In dit artikel lees je tips voor dakonderhoud!


Waaruit bestaat dakonderhoud?


Dakonderhoud voorkomt beschadigingen aan de dakbedekking. Beschadigingen veroorzaken lekkages en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom wordt het aangeraden om je dak jaarlijks te laten inspecteren door een dakdekker. De beste periode om dit te doen is na de winter: je dak heeft dan de meeste weersomstandigheden doorstaan.


Dakonderhoud bestaat uit de volgende werkzaamheden:


  • Dakinspectie: tijdens de inspectie wordt de conditie van het dak beoordeeld. De dakbedekking en dakconstructie worden gecontroleerd. Bij twijfel wordt er lekdetectie uitgevoerd om eventuele lekkages op te sporen.
  • Dakreiniging: vervolgens wordt het dak gereinigd. Tijdens warme dagen ontstaat er mos en algen aan de schaduwzijde van je dak, die je dakbedekking aantasten.
  • Dakreparatie: tijdens dakonderhoud worden alleen kleine dakreparaties uitgevoerd. Bijvoorbeeld het herstellen van een beschadiging in de dakbedekking, het vervangen van de nokvorsten of het repareren van de dakgoot. Wanneer de dakbedekking verouderd is, zal deze moeten worden vervangen. Hiervoor zal een dakrenovatie nodig zijn.
  • Preventiemaatregelen: als laatste wordt het dak behandeld met een vochtwerende en vuilafstotende coating of impregneermiddel.


Schakel een dakdekker in voor dakonderhoud


Het is aan te raden om een dakdekker in te schakelen voor dakonderhoud. Hoewel je het in theorie ook zelf zou kunnen doen, blijkt het in de praktijk vaak niet zo eenvoudig als het lijkt. Dakdekkers hebben een intensieve opleiding gevolgd en laten zich regelmatig bijscholen. Ze beschikken niet alleen over de juiste kennis, maar ook over het juiste gereedschap. Op deze manier kunnen zij hun werk niet alleen goed, maar ook veilig uitvoeren.


Wat kun je zelf doen?


Het klinkt nu alsof je zelf helemaal niks kunt doen om je dak te onderhouden. Dat is niet het geval: er zijn zeker wel dingen die je zelf kunt doen!


Dakgoten onderhouden


Dakgoten beschermen je dak en je woning door water en vuil weg te leiden. Om deze functie optimaal te laten werken, moet de dakgoot vrij zijn van bladeren, takken en andere viezigheid. Maak daarom tweemaal per jaar je dakgoot helemaal schoon. Op deze manier voorkom je verstopping en blijft het water goed weglopen. Heb jij bomen rondom je woning staan? Zorg dan extra goed voor je dakgoten en maak ze vier keer per jaar schoon. Snoei de bomen regelmatig, zodat ze zo min mogelijk bladeren en takken verliezen.


Zolder isoleren


Het isoleren van de zolder zorgt ook voor extra bescherming van de dakbedekking, zeker in de winter. Wanneer er sneeuw en ijs op het dak ligt zorgt isolatie ervoor dat het smeltproces wordt vertraagd, waardoor de dakbedekking minder snel beschadigd. Zonder isolatie zal het vocht steeds opnieuw bevriezen.


Check je dak regelmatig


Blijf je dak tussen het onderhoud door zelf ook controleren. Let goed op beschadigingen aan de dakbedekking, zeker na extreme weersomstandigheden zoals een hittegolf of storm. Controleer of je dak en dakgoten schoon zijn. Zo verleng je de levensduur van je dak enorm en hoef jij je geen zorgen te maken over plotselinge schade of lekkage!
Op zoek naar meer informatie over dakwerken? Via deze link https://dakdekkersgids.nl/gids/ vind je artikelen over verschillende werkzaamheden.