Op het moment dat jij dit artikel leest, zul jij hoogstwaarschijnlijk kampen met een vogelnest onder jouw zonnepanelen. Enorm vervelend. De zonnepanelen zijn immers erg waardevol. De ruimte onder de zonnepanelen, maar ook onder de dakpannen, zijn een prettige plek voor vogels om zich te vestigen. Hierdoor komt dit probleem regelmatig voor. 

Vogels hebben niet enkel invloed op de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen, maar ook op de rust van de bewoners. Indien jij hebt ontdekt dat de vogels een vogelnestje hebben opgebouwd onder jouw zonnepanelen, sta jij met jouw handen in het haar. Wat nu? Om jou op weg te helpen, zullen wij jou in dit artikel tips geven om deze situatie goed aan te pakken.

Gevolg: veiligheid komt in gevaar

Wellicht vind jij het een lief idee dat er vogeltjes broeden op jouw dak. Toch is het belangrijk dat jij ook de gevaren van de situatie inziet. De nestjes van de vogels bestaan immers voornamelijk uit takjes en bladeren. Deze materialen zijn behoorlijk brandgevaarlijk. 

Gedurende de productie van energie zullen de zonnepanelen opwarmen. Hierdoor is het mogelijk dat de warmte van de zonnepanelen in combinatie met de brandgevaarlijke materialen in de omgeving leiden tot een brand op het dak. Ondanks dat deze kans vrij klein is, is het zeker mogelijk. 

Gevolg: rendement wordt beïnvloedt

Aan de hoeveelheid vogelpoep in de omgeving kan men exact bepalen waar de vogelnestjes zich bevinden in de bomen. Dit is echter ook het gevolg als de vogelnestjes zich op jouw dak bevinden. De vogels zullen veel tijd doorbrengen op jouw dak, waardoor er behoorlijk veel vogelpoep op het dak terecht komt. Dit heeft niet enkel invloed op de uitstraling van jouw woning, maar ook op het rendement van de zonnepanelen. De plekken op de zonnepanelen waar vogelpoep zit, kunnen nauwelijks het zonlicht opvangen, waardoor het totale rendement van de zonnepanelen zal afnemen. Ook in dit geval kan zonnepaneel vogelwering nuttig zijn.

Gevolg: nauwelijks rust

Vogels communiceren veel door de dag heen. Dit begint vroeg in de ochtend en eindigt laat in de avond, waardoor de bewoners voortdurend het geluidsoverlast van de vogels ervaren. Op termijn kan dit zelfs de nachtrust van de bewoners negatief beïnvloeden.

Oplossing: birdblocker

De vogels onder zonnepanelen zijn dus erg vervelend. Er zijn diverse manieren om de vogels onder jouw zonnepanelen te verjagen. In de meeste gevallen wordt er een kunststof strip op de zonnepanelen geplaatst. De strips zijn voorzien van naalden, waardoor het voor vogels onmogelijk wordt om onder de zonnepanelen te komen.