Er zijn veel verschillende manieren mogelijk om energiekosten te besparen in huis. Dit scheelt niet alleen veel geld aan het einde van de maand, maar het zorgt er ook voor dat je duurzamer kunt wonen. Dit is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees verder voor 5 handige tips!

1. Zet de verwarming minder hoog

Een verwarming is natuurlijk heerlijk om je in de winter warm te houden. Toch is het helemaal niet nodig om deze heel hoog te zetten. Trek een extra trui aan en zet de verwarming een graad of twee lager. Je zult hier nauwelijks iets van merken, maar je zult zien dat al gauw 100 euro per jaar kunt besparen. 

2. Kies voor zonnepanelen

Een van de meest populaire manieren om je huis te verduurzamen, is door zonnepanelen te laten plaatsen. Met behulp van groene stroom kun je meewerken aan een schoner milieu. Groene stroom heeft namelijk nauwelijks CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn een investering die je binnen een aantal jaar terugverdiend. De beste zonnepanelen voor jou zijn afhankelijk van het type dak en de slagschaduw. Kies voor een ervaren bedrijf als Zonduurzaam dat de panelen zo optimaal mogelijk voor je kan plaatsen.

3. Plaats groen op je gevel of dak 

Planten nemen CO2 en andere schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens zetten ze dit om in zuurstof. Planten zijn dus zeer goed voor het milieu. Help de lucht een handje en laat groen op het dak of gevel van je woning plaatsen. Je kunt deze beplanten met mos of kleine vetplantjes. Dit is niet alleen een duurzame ingreep, maar het groen heeft ook nog eens een isolerende werking. 

4. Isoleer beter

Een uitstekende manier om je huis duurzamer te maken is door je woning beter te isoleren. In veel (oude) huizen gaat veel warmte verloren. De warmte van de verwarming verdwijnt bijvoorbeeld door de ramen, het dak, de deur en de vloer. Door je woning beter te isoleren, kun je de warmte beter behouden. Dit betekent dat je in de winter veel minder stookkosten zult betalen. Bovendien zul je in de zomer profiteren van een koeler huis. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk die zich al snel terugbetalen. 

5. Let op je lampen

Vaak worden lampen niet uitgedaan. Hierdoor kunnen lichten urenlang branden zonder dat dit eigenlijk nodig is. Probeer hier vaker aan te denken wanneer je een ruimte verlaat. Daarnaast is het belangrijk om al je lampen met LED-lampen te vervangen. Deze zijn namelijk een stuk zuiniger dan halogeen- of gloeilampen.

Bron afbeelding van InstagramFOTOGRAFIN via Pixabay