Een kunstgrasveld heeft minder onderhoud nodig dan een gewoon grasveld dat toch in lente zomer en herfst minimaal één keer per week gemaaid moet worden. Ook beschadigen grasvelden tijdens de wedstrijd en trainingen behoorlijk. De velden moeten elk weekend weer speelbaar zijn voor de wedstrijden en dit vergt de nodige kennis en onderhoud. Dit alles is allemaal behoorlijk arbeidsintensief. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is er bij kunstgras ook regelmatig onderhoud nodig. Net als bij natuurgras moet de kwaliteit van het kunstgrasveld voldoende zijn om veilig op te spelen.

Houdt het veld schoon

Houdt het kunstgras zo schoon mogelijk, laat spelers met schone schoenen op het veld, laat toeschouwers zich aan een rookverbod om het veld houden, dit voorkomt sigarettenpeuken op het veld. Sleep niet met materiaal, of doelen over het veld maar til deze op.

Let goed op met voertuigen die over het veld moeten rijden, die kunnen de onderlaag beschadigen. De plekken die het hardst slijten zijn, net als bij natuurgras, de plekken voor het doel.  Deze plekken verdienen dus ook extra de aandacht.

 

Regelmatig onderhoud

Hoe vaak het veld moet worden onderhouden, ligt eraan hoe intensief het veld gebruikt wordt. Verwijder afval, takken en bladeren van het veld. Vooral in de herfst kunnen er, door de ligging van het veld, veel bladeren ophopen, het is dan handig om dit dagelijks op te ruimen. Vul het aanvullende instrooimateriaal aan. Omdat er op het veld gespeeld en getraind wordt neemt op sommige plekken het instrooizand of rubber af. Controleer dit wekelijks en vul aan waar nodig, dit zal voornamelijk bij de middenstip, cornerhoeken en doelgebieden zijn.

 

Periodiek onderhoud

Periodiek moeten de kunstgrasvelden geborsteld worden. Dit moet met een hiervoor geschikte borstel gebeuren, informeer hierover bij de leverancier van het kunstgras. Borstel ongeveer één keer per week tot één keer per twee weken het hele veld, dit zorgt ervoor dat het instrooimateriaal losser komt te liggen. Het gaat ook de groei van algen en mos tegen. Als er toch algen en mos ontstaat, kan hiervoor strooizout worden gebruikt.

 

Groot onderhoud

Voer jaarlijks groot, specialistisch onderhoud aan het veld uit, meestal wordt dit door de leverancier of een gespecialiseerd bedrijf gedaan. Wordt een veld goed onderhouden dan verlengd dit de levensduur van het kunstgras.