Een lamineermachine is een ontzettend handig apparaat. Je kunt er documenten of verslagen mee lamineren, dit beschermt je ze tegen beschadigen en vloeistoffen. Vooral op plekken waar veel viezigheid of vocht is, zorgt het er voor dat documenten hierdoor niet beschadigen en langer bewaar blijven.

 

De toepassingen

Er zijn meer toepassingen te bedenken waar een lamineer apparaat voor gebruikt kan worden. Op scholen is het een veel gebruikt apparaat omdat zo bijvoorbeeld een werkopdracht vaker gebruikt kan worden. Het is ook een manier om de werkjes van de kinderen te bewaren, of om werkjes zoals boekenleggers te maken. Het lamineren zorgt ervoor dat het papier slijtvast is en vuil kan worden afgeveegd. Maar ook op de werkvloer waar een werkvoorschrift vuil kan worden of vaak gebruikt moet worden is lamineren de perfecte oplossing. Ook visite kaartjes of posters blijven mooi door ze te lamineren. Voor restaurants is het lamineren van de menukaart een optie om deze langer mee te laten gaan.

Gebruiksvriendelijk

Het lamineren zelf is helemaal niet moeilijk. Het ligt eraan wat voor apparaat er gebruikt word, maar over het algemeen is het gebruiksvriendelijk. Het document of ander papier wordt in het apparaat geplaatst met daar omheen een speciale plastic sheet. Deze sheets hebben een lijmlaag aan de binnenzijde die door verhitting en druk om het document heen geperst wordt in het lamineermachine. Hierdoor wordt het document lucht en waterdicht. Er zijn verschillende typen lamineerapparaten op de markt en deze zijn voor verschillende toepassingen geschikt. Sommige werken met warmte en er zijn apparaten die niet verhitten. Er kan worden gekozen worden om niet te verhitten om zo de inkt en papier niet te beschadigen. Bij koud lamineren wordt er gebruik gemaakt van folie dat strak tegen elkaar aan wordt geperst. Deze folie is UV werend en wordt vaak gebruikt bij dingen die je buiten wilt ophangen bijvoorbeeld posters of affiches.

 

Lamineren voor thuis

Er zijn grote lamineer apparaten die echt voor productie worden gebruikt. Maar er zijn ook handige kleine apparaatjes die gewoon thuis gebruikt kunnen worden. Ook voor thuisgebruik zijn er lamineer apparaten met verschillende invoerbreedte, wil je A4 formaat of groter gaan lamineren dan is het verstandig hierop te letten bij de aanschaf.

Ook de afwerking kan verschillen in matte of glanzende folie laag. Er zijn verschillen in de dikte van de afwerkfolie, dit heeft te maken met waar je het gelamineerde document voor wilt gebruiken. Dikker folie is wat stugger en niet zo geschikt voor bijvoorbeeld menukaarten, maar wel weer voor posters of affiches die buiten hangen.

Voor ieder gebruik een lamineerhoes.