Als je binnenkort aan de slag gaat met graven dien je een KLIC-melding te maken. Dit is verplicht voor alle graafwerkzaamheden om te voorkomen dat er schade wordt aangericht. Benieuwd hoe je deze graafmelding precies moet maken? Hieronder leggen we het voor je uit.

Waarom is een KLIC-melding nodig?

KLIC staat voor het Kabels en Leiding Informatiecentrum. Deze organisatie onderzoekt waar de kabels en leidingen in en rondom woningen liggen. Je hebt deze informatie nodig voordat je begint met graven, anders loop je het risico dat je de kabel sloopt tijdens de werkzaamheden. Door bewust te zijn van de precieze ligging kun je aan de slag zonder risico op kapotte kabels of leidingen. Je beschermt zo het pand, maar ook de graver. Vraag daarom een oriĆ«ntatieverzoek aan en verstuur een KLIC-melding. Het zal over tijd nodig zijn om nieuwe KLIC-meldingen aan te vragen. Deze meldingen blijven namelijk maar 20 dagen geldig. Daarna zul je opnieuw contact op moeten nemen met het Kabels en Leiding Informatiecentrum. 

Een overzicht van alle KLIC-meldingen binnen je bedrijf

Naast particulieren is het ook voor bedrijven verplicht om KLIC-meldingen aan te vragen. Als je graafwerkzaamheden uitvoert in naam van je beroep zul je zeker bekend zijn met deze meldingen. Iedere keer als je op een andere locatie gaat graven zul je een nieuwe KLIC-melding moeten aanvragen. Je kunt je wel voorstellen dat het erg chaotisch wordt als er meerdere KLIC-meldingen tegelijkertijd worden verstrekt. Het is belangrijk om bij de houden welke melding bij welke locatie hoort, maar ook welke meldingen geldig zijn. Een duidelijk overzicht is binnen een bedrijf onmisbaar.
Een goede oplossing om alle meldingen bij te houden is de KLIC app! In deze applicatie registreer je alle verstrekte graafmeldingen en heb je ze op deze manier altijd bij de hand. Iedere medewerker heeft zo toegang tot de KLIC-meldingen. Bovendien beschikt de KLIC app over een kaart waar alle gemaakte meldingen op te vinden zijn. Zo zien je in een oogopslag welke melding bij welke locatie hoort. Verder houdt de applicatie bij wanneer de meldingen verlopen, zodat je altijd op tijd bent om een nieuw verzoek in te doen. Zorg voor overzicht binnen je bedrijf en installeer de KLIC app.