Aan het kopen van een woning worden veel nieuwsitems gewijd. Daarbij gaat het vooral om de prijzen die maandelijks nog vrijwel in heel Nederland lijken te stijgen. Een punt van aandacht die in de gekte lang niet altijd wordt meegenomen is de klimaatwet die boven ons hoofd hangt en ingrijpende gevolgen zal hebben indien deze wordt uitgevoerd. Veel mensen kijken nu al wel met een schuin oog naar het energielabel, maar nemen dat nog onvoldoende mee in de waardebepaling van de woning. Door een matige of slechte isolatie kunnen de energielasten met een vergelijkbare nieuwbouwwoning of woning met energielabel A al snel twee- tot driehonderd euro per maand schelen. Als je dit tien jaar doortrekt dan zijn de kosten aan de energierekening vijfentwintig tot zesendertig duizend euro hoger! Dat is een serieuze kostenpost.

Tel daarbij op dat de Opslag Duurzame Energie (ODE) de komende jaren gestaag zal worden verhoogd en afhankelijk is van het verbruik, dan zal het verschil alleen nog maar groter worden. Bovendien zal de klimaatwet huishoudens verplichten hun woning verder te isoleren en los te koppelen van het gasnet zegt Goedkoopste Energieverancier. Een voordeel daarbij is wel dat de kosten voor elektriciteit al jaren stabiel zijn of zelfs dalen, terwijl de gasprijs stijgt. Een goede ontwikkeling voor wie naar de lange termijn kijkt met een goedkope energierekening. Hoe de implementatie van de klimaat zich precies vorm moet geven wordt op dit moment door het kabinet nog verder uitgewerkt. Alsook hoe deze enorme energietransitie gefinancierd zal moeten gaan worden. In veel praatprogramma’s wordt er al over gesproken en gaat het over bedragen uiteenlopend van € 10.000 tot € 30.000 afhankelijk van de leeftijd en staat van de woning. Huiseigenaren zouden hier volgens de eerste plannen grotendeels zelf voor moeten opdraaien. Bij sociale huurders zal de woningcorporatie opdraaien voor de kosten.

Een goed energielabel A of B is bovendien niet alleen gunstig voor mensen die hun huis willen verkopen (er kan door de lagere lasten een hogere prijs worden gevraagd), ook is het positief voor woningzoekenden. Er zijn namelijk diverse hypotheekverstrekkers, die op de lagere maandelijkse energielasten inspelen en een lagere hypotheekrente hanteren voor kredieten op energiezuinige woningen. Ga daarom niet zomaar voorbij aan het energielabel of energiezuiniger maken van de woning.