Hoewel de meeste mensen de garage gebruiken om de fietsen en andere spullen in op te bergen of om de auto in te parkeren, kun je natuurlijk nog veel meer doen met de garage. Want zeg nu zelf: vaak staan er allemaal spullen in onze garage waar we zelden iets mee doen. Dan is het toch eigenlijk hartstikke zonde dat we deze mooie ruimte niet zinvoller gebruiken? In dit artikel geven we je daarom een aantal inspirerende ideeën voor het gebruik van de garage, veel leesplezier!

Je garage ombouwen tot een kantoor

In Nederland gaan steeds meer mensen als ZZP’er aan de slag. Inherent aan deze ontwikkeling is de toen genomen vraag voor flexibele werkplekken en kleine kantoorruimten. Het is dan ook niet voor niets dat er enorm veel oude kantorengebouwen zijn omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouwen.

Echter, de huur van een werkplek kost al snel honderden euro’s per maand. Werk je vanuit huis dan levert dat dus op jaarbasis een fikse besparing op de bedrijfskosten op. Maar ja, zeker als je een gezin hebt, heb je niet altijd voldoende ruimte in huis om een kantoor in te richten. De garage is echter uitermate geschikt om tot een kantoor om te bouwen. De garage staat immers vaak tegen de woning aan gebouwd waardoor je de ruimte via het woongedeelte eenvoudig kunt bereiken en tegelijkertijd toch bent afgezonderd van de dagelijkse gebeurtenissen die zich thuis afspelen. Zo kun je geconcentreerd je werk uitvoeren en klanten ontvangen via de voordeur van de garage.

Het ombouwen van de garage tot een kantoor vraagt om een investering. Garages zijn immers vaak niet goed geïsoleerd en van een ongeïsoleerde garagedeur voorzien. Ook ontbreekt vaak een normale vloer. Kortom, het is aan te raden om eerst een goed begrotingsplan op te stellen voor het verbouwen van je garage, zodat je weet waar je aan begint. Niet alleen qua rompslomp met de verbouwing, maar ook qua financiën.

Nog een tip: run je een webshop en wil je in de garage ook een voorraad goederen beheren? Kies dan altijd voor een garagedeur die elektrisch te bedienen is. Zeker als je vaak moet laden en lossen, is het niet prettig als je iedere keer het deurblad handmatig moet openen.

Je garage tot slaapkamer ombouwen

Wanneer je je garage wilt ombouwen tot een slaapkamer, gelden in principe dezelfde aandachtspunten als wanneer je de garage tot een kantoor gaat ombouwen. Er is alleen een groot verschil en dat is dat je de garagedeur waarschijnlijk moet verwijderen en moet vervangen voor kozijnen met ramen. Wanneer je de garage als kantoor gebruikt volstaat het nog om voor een garagedeur met ramen te kiezen, met een deurblad waarin een loopdeur is verwerkt. Ga je de garage als slaapkamer gebruiken, dan heb je in principe geen extra toegangsdeur nodig.

Je garage tot een gastenverblijf ombouwen

Zeker als je familie hebt die flink moet reizen om bij je op bezoek te komen, is het prettig als je ze een comfortabele verblijfplaats kunt aanbieden. Inclusief een eigen toilet en douche. Ook kun je ervoor kiezen om het gastenverblijf buiten de bezoekjes van de familie om als bed en breakfast locatie te verhuren. Op die manier verdien je de verbouwing sneller terug en creëer je voor jezelf een extra bron van inkomen.

Lees jezelf eerst goed in voordat je de garage gaat verbouwen

Nu we je hebben geïnspireerd over wat je allemaal met de garage kunt doen, is het in alle gevallen belangrijk dat je je eerst goed inleest voordat je tot een verbouwing overgaat. Soms kan het namelijk  zo zijn dat je een bouwvergunning vanuit de gemeente nodig hebt om je garage aan te mogen passen (check hier of je een vergunning nodig hebt). Daar wil je natuurlijk niet achteraf achter komen als je al vele duizenden euro’s en vele uren vrije tijd hebt geïnvesteerd in de verbouwing van de garage. Lees je dus in en start daarna goed voorbereid met het klussen.