Voor mij persoonlijk is het een van mijn grootste angsten. Midden in de nacht wakker worden. Huis in lichten laaie. Geur van brand en rook. Huis brand af. Dit gun je niemand. Een traumatische ervaring, levensgevaar, en ook al ben je goed verzekerd, alsnog verlies je waarschijnlijk een hoop spullen die sentimentele waarde hebben die je vrijwel niet meer kunt vervangen zoals dat mooie souvenir uit Zuid-Afrika, of dat horloge van oma. Enfin, in dit artikel gaan we bespreken een aantal toegankelijke tips omtrent brandveiligheid, zodat je het risico op een dergelijke catastrofe tot het minimum kunt terugbrengen.

De basis

Er zijn een aantal zaken die je echt nodig hebt, fundamentele hulpmiddelen. De meeste Nederlandse huishoudens hebben inmiddels al een rookmelder in huis. Maar is dit wel de juiste? Rookmelders komen ook in verschillende types en de behulpzaamheid kan verschillen. Indien je een verantwoorde keuze wilt maken opteer dan voor rookmelders die voldoen aan de NEN 2555 richtlijnen, hier kun je meer lezen over wat dit precies inhoudt.

Dan de brandblussers. Ook dat is een hulpmiddel dat terug te vinden is in de meeste huishoudens. Helaas is er een misvatting bij nog veel kopers van zo een brandblusser dat dit iets is dat je eenmalig koopt en dat je daarmee voorgoed brandveiliger zou zijn. Zo werkt het niet. Ook brandblussers hebben een houdbaarheid. Het is niet zo dat brandblussers zo vaak gebruikt wordt dat ze slijten, maar wat wel realistisch kan gebeuren is dat het poeder in de brandblusser gaat klonteren. En stel dat na een aantal jaar vrijwel al het poeder geklonterd is, en dit is het moment waarop de brand uitbreekt en je wilt de brandblusser gebruiken, dan heb je grote kans dat je kunt blussen tot je een ons weegt maar dat er niets uit de brandblusser komt, waardoor deze dus effectief nutteloos is. Om dit te voorkomen, is het aan te bevelen om jaarlijks een test uit te voeren (bron: royalsafety). In principe kun je dit zelf doen, er is op het internet genoeg informatie hierover te vinden. Indien je hier geen zin of tijd in hebt of je hebt er geen vertrouwen in dan kun je de test ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Verdere verbeteringen

Een rookmelder en regelmatig gecontroleerde brandblusser(s) vormen echt de basis. Verder kun je denken aan zaken als brandvertragend impregneren, brandcompartimenten en noodverlichting bijv. om je huis nog brandveiliger te maken en met een relaxter gevoel te kunnen wonen.