Een zoldertrap kiezen kan lastig zijn. Het is niet iets wat je vaak doet, dus het is goed om je er van tevoren in te verdiepen. Houd met de volgende punten rekening als je een zoldertrap kiest.

Waar gebruik je de zolder voor?

Of je de zolder vaak gebruikt, of slechts sporadisch om af en toe iets van de vliering te halen, heeft veel invloed op wat voor type zoldertrap je moet kiezen. Als je veel op zolder komt en deze gebruikt als extra leefruimte, kun je het beste voor een vaste trap gaan. Dan hoef je de trap niet elke keer helemaal uit te trekken. Als je de zolder daarentegen puur als opslagplaats gebruikt, is een uitschuifbare zoldertrap al voldoende.

Hoeveel ruimte heb je?

De keuze van het type trap hangt niet alleen af van hoe vaak je de zolder gebruikt, maar ook van de ruimte die je beschikbaar hebt. Hoe vaak je de zolder ook wilt gebruiken, als er geen ruimte is voor een vaste trap, zit er niets anders op dan voor een ladder te gaan. Deze kan uitschuifbaar zijn, maar dat hoeft niet. Een ladder die permanent staat, neemt al veel minder ruimte in beslag dan een grote, vaste trap. 

Veiligheid

Het is geen geheim dat vaste trappen een stuk veiliger en stabieler zijn dan ladders. Wel zijn er manieren om een (uitschuifbare) ladder veiliger te maken. Je kunt veiligheidsmaterialen op de trap aanbrengen, denk aan een veiligheidsbeugel die je meer houvast geeft. Bij een vliering kun je een veiligheidssysteem aanbrengen, dat ervoor zorgt dat de trap niet naar beneden valt als je het luik opent. Bovendien kun je kiezen voor slipvaste treden.

Kinderen

Zoldertrappen en kinderen zijn een gevaarlijke combinatie. Welke trap je ook kiest, zorg er altijd voor dat je kinderen niet in de buurt van de trap komen, zonder jouw toezicht. Maar natuurlijk kan een kind af en toe nog wel eens uit het oog glippen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je trap veiliger te maken voor je kind. Plaats altijd een traphek bovenaan de trap als je kleine kinderen hebt. Zo voorkom je dat je kind van de trap afvalt. Zorg er ook voor dat je kind nooit bij het luik van de vliering kan of zelf de trap uit kan schuiven. In de webshop van Houtcompleet vind je een uitgebreid assortiment trappen, balustrades en trapleuningen. Zo zorg je voor een veilige zoldertrap.