Als je je tuin gaat (her)inrichten, dan moet je ook nadenken over de manier waarop het gras geplaatst gaat worden. Er zijn tegenwoordig meerdere manieren mogelijk om gras aan te leggen. Zo kun je kiezen voor het zaaien van gras, maar steeds meer mensen kiezen vandaag de dag voor het aanleggen van graszoden. Dit is ook helemaal niet gek, want graszoden kennen een aantal voordelen, vergeleken met het zaaien van gras. Welke dit zijn, lees je hier!

1. Het hele jaar door te leggen

Grasmatten zijn het hele jaar door aan te leggen en dat is natuurlijk wel zo fijn. Je hoeft niet te wachten tot een bepaald seizoen, in tegenstelling tot het zaaien van gras. Graszoden kunnen dus in de lente, zomer, herfst en winter aangelegd worden (van januari tot en met december), het is maar net wat jou het beste uitkomt. Het enige waar je wel op moet letten, is de temperatuur. Als het warmer dan 25 graden Celsius of beneden het vriespunt is, dan kun je wel beter even wachten met het aanleggen van kunstgras.

2. Geniet van direct resultaat

Heb je een nieuw gazon nodig in de tuin, maar heb je er weinig tijd voor om het te realiseren? Of wil je gewoon snel resultaat krijgen? In beide gevallen bieden graszoden een goede oplossing. Graszoden zijn namelijk al volgroeid en dus hoef je niet te wachten op een fraai en groen gazon. Eenmaal aangelegd kun je er meteen van genieten en je tuin verder inrichten. Daarnaast zijn grasmatten ook nog eens een stuk mooier dan kunstgras.

3. Minder kans op onkruid

Als je gras zaait, dan heb je helaas ook kans dat er onkruid mee gaat groeien als de zaadjes ontkiemen. Dit onkruid kan zich razendsnel verspreiden over de hele tuin, waardoor je weer veel onderhoudswerkzaamheden moet plegen om dit te verwijderen. Kies je graszoden, dan heb je dit probleem met onkruid minder snel. De graszoden (mits van goede kwaliteit) liggen namelijk dicht tegen elkaar aan en zijn heel dicht bezaaid, waardoor onkruid minder kans heeft om te groeien.

4. Minder kale plekken

Het vierde en laatste voordeel dat we hier gaan bespreken, is het feit dat je met graszoden minder gauw kale plekken krijgt. Vogels vinden het namelijk wel lekker om graszaadjes te pikken, waardoor er op sommige plekken minder veel gras groeit omdat er ook minder (of geen) zaadjes meer over zijn om te ontkiemen. Kies je voor een hele grasmat, dan vinden de vogels dat al snel minder aantrekkelijk. Het gras is immers al gegroeid, waardoor er geen zaadjes meer over zijn.

Bron: tuinengras.nl