Of het nu voor je nieuwe baan is, je nieuwe liefde, je vrienden, je interesse in cultuur of je fascinatie voor de Amsterdamse grachten; je hebt vast een fantastische reden om op zoek te gaan naar een huurwoning in Amsterdam. En je hebt er zin in! Iedereen weet echter dat een huurwoning vinden in Amsterdam geen kattenpis is. Het is een ware kunst om een geschikte woning te vinden en je een weg te banen door deze grote, maar toch krappe huurmarkt. Benieuwd hoe je daar toch goed doorheen kan navigeren? We maakten deze startersgids met drie tips. 

Tip 1: weet wat je zoekt 

Hoe je het ook wendt of keert: Amsterdam is een grote stad en in welke woonplek je je prettig voelt is heel persoonlijk. Het zal dus niet zo zijn dat iedere Amsterdamse huurwoning ook bij jou past. Om ervoor te zorgen dat je niet nodeloos tijd kwijt bent aan het bezichtigen van en reageren op woningen die uiteindelijk toch niet aan jouw wensen voldoen is het daarom goed om van tevoren een checklist op te stellen van dingen die je belangrijk vindt. Specifiek voor Amsterdam zijn de volgende punten goed om over na te denken:

  • Wat is mijn maximale budget exclusief gas, water licht en internet en wat is mijn maximale budget inclusief? 
  • In welke wijken wil ik wonen;
  • In welke wijken wil ik niet wonen?
  • Moet ik dichtbij een snelweg en/of treinstation zitten?
  • Wil ik op een drukke plek wonen of juist niet?
  • Hoe groot moet de woning zijn en is mijn wens realistisch ten opzichte van mijn maximale budget? 
  • Welk minimaal energielabel wil ik dat de woning heeft? 
  • Ben ik bereid om voorzieningen te delen met andere mensen? 

PS: let er wel op dat de woningmarkt in Amsterdam erg krap is. Hoe meer je dus te wensen hebt, hoe langer het waarschijnlijk duurt voor je een geschikte woning vindt. Breng daarom ook een volgorde van prioriteit aan in bovenstaande lijst. 

Tip 2: profiel en financiën op orde

Als je een (huur)woning zoekt in Amsterdam bestaat helaas de kans dat de concurrentie moordend is. In dat verband is het slim om er alles aan te doen om zo snel mogelijk zo goed mogelijk uit de verf te komen richting je aanstaande verhuurder. Dit doe je niet alleen door snel te reageren, maar ook door ervoor te zorgen dat hij of zij snel weet wie jij bent. Stel een mooie profielschets van jezelf op en stuur deze mee met reacties. Daar hoort ook bij dat je duidelijk op een rijtje zet hoe financieel betrouwbaar je bent. Vraag je werkgever bijvoorbeeld om een inkomensverklaring of vraag je huidige verhuurder om een referentie.

Tip 3: vind een juiste partner

Een huis vinden in je eentje is moeilijk in Amsterdam. En bovendien weet je als particulier vaak niet precies waar je op moet letten bij een bezichtiging. In Amsterdam is het daarom raadzaam om als starter een professionele partij in de arm te nemen die alvast een profiel van een woning heeft gemaakt voordat je overweegt de woning te gaan huren. Zij hebben er immers verstand van! Door gebruik te maken van een platform, makelaar of bemiddelingssite wordt een huis huren in Amsterdam een stuk makkelijker.