Voor veel tuineigenaren is onkruid een doorn in het oog. Je besteedt immers veel tijd aan de aanleg en het onderhoud van je tuin en vervolgens begint er ongewenst groen te groeien. Erg vervelend! Je kunt echter acties ondernemen om de kans op groei van onkruid te verkleinen. Ook is het goed om te weten wat je kunt doen als er toch onkruid begint te groeien. Meer weten? Lees dan verder.

Onkruid voorkomen

Het is niet realistisch om te stellen dat je de groei van onkruid geheel kunt uitsluiten, maar je kunt wel diverse maatregelen nemen om de kans op groei te verkleinen:

  • Zorg dat de tegels in de tuin zo dichtmogelijk tegen elkaar aan liggen, zodat er zo min mogelijk ruimte is voor onkruid. Daarbij helpt het als je niet voor kleine tegels kiest. Hoe meer voegen, des te meer ruimte er is voor onkruid. Als extra maatregel kun je worteldoek onder de bestrating leggen, waardoor je de groei verder belemmert.
  • Kale grond waarop je geen beplanting wilt laten groeien, kun je afdekken met houtsnippers of grind, zodat onkruid moeilijk kan groeien.
  • Heb je buren met een tuin? Scherm de grond van je tuin dan af met een borderrand en plaats die tot 30-40 centimeter diep in de grond. Op die manier voorkom je dat onkruid van de buren naar jouw tuin doorgroeit.
  • Zorg dat het gras voldoende water en meststoffen krijgt. Maai het gras regelmatig, maar niet te kort. Een centimeter of 3,5 is een goede lengte.
  • Door gebruik te maken van bodembedekkers en andere dichte beplanting, ontneem je de behoefte aan ruimte en licht dat onkruid nodig heeft om te kunnen groeien.
  • Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Maak de de grond dan geheel onkruidvrij, zo begin je in ieder geval met een goede basis.

Onkruid bestrijden

Is er ondanks alle maatregelen toch onkruid in je tuin gaan groeien? Dan kun je meerdere dingen doen om het groen te bestrijden. We bespreken ze een voor een. Chemische bestrijdingsmiddelen laten we achterwegen, omdat het gebruik daarvan schadelijk is voor het milieu.

Handmatig verwijderen

Om te beginnen kun je het onkruid met de hand verwijderen. Daarbij is het belangrijk om de planten inclusief wortels te verwijderen. Anders loop je het risico dat het onkruid weer terugkomt.

Machinale verwijdering

Een van de milieuvriendelijkste manieren om onkruid op een machinale manier te verwijderen, is door gebruik te maken van kokend water. Als je met name last hebt van onkruid dat tussen de tegels groeit, is het aan te raden om een hoveniersbedrijf voor het tuinonderhoud in te schakelen.

Professionele hoveniers beschikken over geavanceerde apparatuur en kunnen de klus daardoor beter en sneller uitvoeren. Een alternatief voor onkruidbestrijding met kokend water, is bestrijding met een brander. Hoewel deze methode effectief is, is hij minder goed voor het milieu.

Verstikking

Onkruid heeft onder andere daglicht nodig om te kunnen groeien. Dat kun je met een worteldoek blokkeren. Deze methode levert echter geen mooie aanblik op. Bovendien moet het doek maandenlang blijven liggen, tot het onkruid de strijd heeft opgegeven.

Nog een laatste tip

Onkruid in de tuin is nooit leuk, maar maak jezelf niet gek als je er een beetje in je tuin groeit. In de basis bestaat er namelijk geen onkruid. Groen wordt pas onkruid als het op een ongewenste plaats groeit. Belangrijk is dat je de groei onder controle houdt. Dat kun je onder andere doen door de tips die we met je hebben gedeeld toe te passen. Daarnaast is het belangrijk dat je de tuin goed onderhoud. Weet je niet hoe je de werkzaamheden moet uitvoeren? Vraag dan aan een hovenier om tuinadvies (bijvoorbeeld: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinadvies/) of besteed het werk uit.