Wie opgroeiende kinderen heeft weet maar al te goed hoeveel zorgen dat met zich mee kan brengen. Voor alles is een eerste keer en een opgroeiend kind kan altijd wel wat hulp gebruiken. Als ouder ben je jezelf daar dan ook zeker van bewust en wil je de beste zorg geven die jouw kind nodig heeft. In dit artikel lees je dan ook 5 tips die je kunt gebruiken voor de opvoeding van opgroeiende kinderen.

1. Geef het goede voorbeeld

Het is belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft aan jouw kinderen. Vaak ben je als ouder het grote voorbeeld van het kind en kijkt het kind tegen jouw op. Het is dan ook belangrijk dat jij laat zien hoe bepaalde dingen in zijn werk gaan. Je hoeft niet altijd binnen de lijntjes te kleuren natuurlijk, maar het is wel verstandig om duidelijk te maken wat goed en wat fout is. Als je zelf het goede voorbeeld geeft, dan zal jouw kind hier vaak ook gemakkelijker in kunnen volgen.

2. Kiezen van een kinderopvang

Het kiezen van een geschikte kinderopvang is voor veel ouders een heikel dilemma. Afhankelijk van het aanbod in de regio waar jij woont, kan het zelfs al voorkomen dat je op zoek moet gaan naar een kinderopvang voordat jouw kleine überhaupt geboren is. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een kinderopvang. Je moet het gevoel hebben dat jouw opgroeiende kind zich prettig voelt op de opvang, de kosten moeten aantrekkelijk zijn en het is handig als de opvang in de buurt van jouw huis of werk geplaatst is. Kijk op www.kinderopvangromi.nl voor meer informatie.

3. Houten speelgoed in huis

Voor de ontwikkeling van de motoriek bij jonge kinderen is het aan te raden om de kinderen te laten spelen met speelgoed waarmee ze kunnen oefenen. Zeker voor jonge kinderen is het daarom interessant en aan te raden om houten speelgoed in huis te hebben. Met houten blokken kan bijvoorbeeld de fijne motoriek worden getraind en er zijn ook bijtringen van hout voor de allerkleinsten. Bezoek deze website voor meer informatie.

4.1 Zorg voor ritme

Net als voor volwassenen is een vast ritme erg belangrijk. Opgroeiende kinderen zijn de hele dag in de weer en hebben veel rust nodig omdat ze nog in de groei zijn. Zorg er daarom voor dat er een vast ritme wordt aangehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kind op vaste tijden naar bed brengen en op vaste tijden aan tafel gaan voor het avondeten. Hierdoor 4. e kind waar hij of zij aan toe is en zorg je sneller voor een vast ritme.

5. Praten met je kinderen

Kinderen die opgroeien hebben te maken met veel verschillende gevoelens. Het is daarom zeer belangrijk om te praten met de kinderen. Vraag naar de gevoelens van jouw kind en vraag ook zeker door als er iets speelt. Door te praten kun je jouw kind leren kennen en werk je niet alleen aan jullie gezamenlijke band, maar leer je jouw kind ook omgaan met tegenslagen en successen in het dagelijkse leven.

Bron: https://pixabay.com/nl/onderwijs-paleontologie-dinosauri%C3%ABrs-1692549/