Om lichamelijke klachten als hoofdpijn en duizeligheid te voorkomen, is voldoende frisse lucht enorm belangrijk. In een pand zijn de kozijnen verantwoordelijk voor het binnenlaten van licht en frisse lucht. Dankzij de kozijnen kunnen er immers deuren en ramen worden geplaatst binnen een pand.

Helaas gaan kozijnen niet honderden jaren mee, waardoor er een moment zal aanbreken dat de huidige kozijnen toe zijn aan vervanging. Indien jij dit opmerkt, is tijdig nieuwe kozijnen kopen erg verstandig, doordat het uitstellen van deze aankoop kan leiden tot een hoop onnodige energiekosten door warmteverlies. Maar hoe bepaal je of de huidige kozijnen toe zijn aan vervanging?

Diverse redenen

Het vervangen van de huidige kozijnen kan verschillende redenen hebben. Wellicht merk jij dat de energiekosten de afgelopen tijd behoorlijk zijn gestegen, waardoor jij de conclusie hebt getrokken dat deze stijging hoogstwaarschijnlijk met een verslechterde isolatie te maken heeft. Of misschien heb jij houtrot of een andere schimmel aangetroffen rondom de kozijnen. In dit artikel delen wij situaties waaruit blijkt dat de kozijnen toe zijn aan vervanging.

Houtrot

Het is mogelijk dat er op termijn houtrot ontstaat rondom of op de kozijnen. Dit ontstaat echter enkel bij houten kozijnen die onvoldoende zijn onderhouden of simpelweg te oud zijn. Indien er slechts op enkele plekken houtrot is ontstaan, is het mogelijk om deze plekken te laten repareren. Zodra het houtrot zich over een grotere oppervlakte heeft verspreid, is het verstandig om het gehele kozijn te laten vervangen.

Betere isolatie

Wellicht merk jij dat de isolatie in jouw woning afneemt. Dit is op te merken door de stijgende energiekosten, doordat er meer warmte verloren gaat. Indien jij momenteel beschikt over houten kozijnen kan het verstandig zijn om te kiezen voor aluminium of kunststof kozijnen, doordat de isolatiewaarde van deze materialen hoger ligt ten opzichte van houten kozijnen.

Inbraak voorkomen

Oude kozijnen zijn kwalitatief gezien vaak erg slecht. Hierdoor is het voor inbrekers gemakkelijker om een woning binnen te dringen die voorzien is van oudere kozijnen. De kozijnen zijn immers gemakkelijker te breken of beschadigen. Om jouw woning beter te beschermen tegen inbraak kun je ervoor kiezen om nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Nieuwere kozijnen zijn van betere kwaliteit en zijn daardoor minder gemakkelijk te beschadigen.