De koelkast is een van de hardwerkendste apparaten in een huis, hij staat immers dag en nacht aan. Tegelijk is het ook een van de belangrijkste apparaten, omdat het ervoor zorgt dat het eten niet bederft. Daarom is het vaak gewenst dat de koelkast zo lang mogelijk mee gaat. Gemiddeld ligt de levensduur van een koelkast vaak rond 10 jaar. Echter is dit natuurlijk afhankelijk van het type koelkast en de duurzaamheid. Maar er zijn ook manieren waarop je zelf kan zorgen dat je koelkast een zo’n lang mogelijke levensduur heeft. In deze blog hebben we een aantal van deze manieren op een rijtje gezet. 

1. Zorg dat de afdichting van de deur schoon blijft

Op vrijwel elke rand van een koelkastdeur zit rubber. Dit rubber zorgt ervoor dat de koude lucht in de koelkast blijft en de warme lucht erbuiten. Het is daarom heel belangrijk om dit stuk goed schoon te houden. Wanneer er bijvoorbeeld etensresten of vocht op komen te zitten, kan de deur niet meer goed sluiten waardoor er koele lucht uit de koelkast kan ontsnappen. Let daarnaast ook op barsten of scheuren in het rubber en vervang het indien nodig zo snel mogelijk. 

2. Vermijd warmtebronnen

Een koelkast zorgt er natuurlijk voor dat al het eten wat erin ligt gekoeld wordt. Het is daarom belangrijk dat hier geen warmtebronnen in de buurt staan die dit koelproces kunnen verstoren. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat de koelkast niet te dicht bij warmtebronnen zoals de oven of vaatwasser staat. Wanneer dit wel zo is, en er veel warmte bij de koelkast komt, moeten de compressors namelijk harder werken om de inhoud koel te houden waardoor ze overbelast kunnen raken. 

3. Houd de condensor spoelen schoon

De condensor spoelen zitten vaak aan de achterkant van de koelkast. Ze hebben als functie om de koelkast op temperatuur te houden, en zijn dus een heel belangrijk onderdeel. Na verloop van tijd komt er vaak veel stof op de condensor spoelen te liggen. Dit kan zorgen voor overbelasting en het is daarom belangrijk om om de zoveel tijd dit stof weg te halen. Wanneer je dit gaat doen wordt het aangeraden om de stekker van de koelkast eruit te halen en een stofzuiger of borstel te gebruiken.

Ook al volg je al deze tips, op een gegeven moment zal je koelkast toch echt aan het einde van zijn levensduur zijn en is het tijd om hem te vervangen. Echter kunnen koelkasten vaak een flinke investering zijn. Kijk daarom eens naar het assortiment aan koelkasten van Witgoed Service C.C. Deze koelkasten hebben een kleine transportschade waardoor ze een stuk goedkoper zijn dan een nieuwe koelkast. Natuurlijk functioneren ze wel nog even goed. Zeker de moeite waard om te overwegen dus!