Bij het verkopen van je woning is het prettig om te weten hoeveel het erfgoed ongeveer waard is. Om hier als particulier achter te komen, kan erg lastig zijn. Toch kun je door gebruik te maken van de juiste methodes, een redelijk goede inschatting maken. In dit artikel geven we tips die je kunt gebruiken bij het berekenen van de waarde van de woning.

Voor hoeveel euro zijn soortgelijke woningen verkocht?

Als je de waarde van je woning wilt bepalen, is het slim om op zoek te gaan naar soortgelijke woningen die pas geleden zijn verkocht. Dit geeft je namelijk al een indicatie van wat je woning waard is. Houd er wel rekening mee dat de ligging een zeer bepalende rol heeft op de waarde van je woning. Daarnaast kan bijvoorbeeld een uitbouw ook de waarde van de woning doen veranderen. Soortgelijke woningen bekijken helpt daarom vooral goed voor het maken van een schatting. 

Maak gebruik van een kadastrale kaart

Bij het berekenen van de waarde van je woning is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de perceelgrootte. Om erachter te komen hoe groot je perceel precies is, kun je gebruik maken van een kadastrale kaart. Een kadastrale kaart kun je op verschillende manieren bekijken. De meest eenvoudige manier is toch om wel om gebruik te maken van de site  https://kadastralekaart.nl/. 

Schakel de hulp in van een makelaar

Als je echt een goede schatting wilt van de waarde van je woning, dan kun je het beste een makelaar inschakelen. Een makelaar weet wat er momenteel speelt in de woningmarkt en kijkt naar verschillende onderdelen. Zo kijkt een makelaar ook naar de indeling van het huis. Een ander punt waar de makelaar ook naar zal kijken, is het uitzicht. Een mooi uitzicht kan een positief effect hebben op de waarde van je woning.