Tuinhuizen en blokhutten zijn een aanwinst voor jouw tuin. Een tuinhuis of een blokhut is multifunctioneel inzetbeer. Daarbij is het relatief goedkope ruimte. Mocht je er een willen dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog kun je lezen wat je moet weten voordat je er een bouwt of laat bouwen.

 

Waar kun je een tuinhuis of blokhut allemaal voor inzetten?

Je kunt een tuinhuis of blokhut op meerdere fronten inzetten. Je kunt er bijvoorbeeld een opslag van maken voor fietsen of andere spullen. Maar wat het leukste is om met een tuinhuis te doen is een hobbykamer of een kantoortje ervan te maken. In deze zomer zit je namelijk lekker buiten met de deuren open. En is je tuinhuis of blokhut goed geïsoleerd, dan zit je met een klein kacheltje ’s winters ook lekker.

 

Denk na over het budget

Je moet van te voren rekening houden met het feit dat je met alleen het plaatsen van het tuinhuis je er nog niet bent. Er komen namelijk meer kosten bij kijken. Zo moet je er rekening mee houden dat er vloerbedekking in moet, er moet een waterleiding aangelegd worden, elektriciteit moet aangesloten worden, er moet bestrating naar het huisje komen en je moet rekening houden met een verwarming. Dit zijn kosten die zomaar kunnen oplopen.

 

Wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving is in elke gemeente anders. In de meeste gemeentes kan je tot een bepaalde grootte zonder vergunning bijbouwen. Maar wil je groter hou dan rekening met lange wachttijden. Tuinhuizen en blokhutten zijn vaak in standaard maten te koop, als deze binnen de bepaalde grootte passen ben je het goedkoopste uit.