Bij zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen kan de behoefte bestaan om gebruikt te maken van voorzetwanden. Een voorzetwand is een extra wand die aangebracht wordt voor of tegen de originele wand. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn. In veel gevallen gaat het erom om leidingen of isolatie achter de voorzetwand te verbergen, maar het kan ook om een lelijke originele weg te werken, waardoor er een volledige nieuwe en mooie muur ontstaat. Voorzetwanden kunnen bestaan uit allerlei soorten materialen en ook de wijzes van het opbouwen van een voorzetwand kan verschillen. Dit is meestal ook afhankelijk voor welk materiaal je gaat kiezen.

Functies van een voorzetwand

Een eerste functie van een voorzetwand kan de esthetisch zijn. Heb je een oude en versleten muur, die je de moeite van het opknappen niet waard vind? Dan kan een voorzetwand een snel, gemakkelijk en goedkoop alternatief zijn. Je hoeft je oude muren dan niet meer af te werken en je hebt in een mum van tijd een splinternieuwe muur. Let wel op dat de originele oude wand in goede staat moet. Voordien zul je dus ernstige schade wel moeten repareren. Let er ook op dat je geen last hebt van optrekkend vocht, want dit kan de voorzetwand beschadigen.

Een andere functie van een voorzetwand kan zijn om technische materiaal en leidingen uit het zicht weg te werken. Eerst plaats je al de benodigde technische voorziening, waarna je vervolgens de voorzetwand aanbrengt. In de voorzetwand kun je eventueel een luik maken, zodat je in de toekomst altijd nog bij je leidingen, kabels en schakelaars kunt komen.

Ook kan een voorzetwand dienen om isolatiemateriaal weg te werken. Dit is een vorm van wandisolatie, waarbij je ook nog eens profiteert van energiebesparing. Om het helemaal gemakkelijk te maken, zijn er voorzetwanden verkrijgbaar die reeds zijn voorzien van een isolatielaag. Isolatie en voorzetwand worden dan in één keer geplaatst.

Op welke wijzes plaats je een voorzetwand?

Er zijn verschillende manieren om een voorzetwand te plaatsen. De goedkoopste en gemakkelijkste manier is de voorzetwand tegen de oude muur te lijmen. Op deze wijze heb je het minste ruimteverlies. Wel moet de oude wand vrij zijn van bijvoorbeeld los pleisterwerk en andere obstakels. Ook moet de oude wand eerst voorzien worden van een primer, zodat de lijm beter kan hechten. Vervolgens kun je de platen van je nieuwe voorzetwand tegen de oude wand lijmen.

Een wijze waarbij je wel iets meer ruimteverlies hebt is een voorzetwand plaatsen van cellenbetonblokken. Dit zijn relatief licht betonblokken die heel gemakkelijk op elkaar gelijmd kunnen worden en je op een snelle manier een voorzetwand creëert. Een groot voordeel is dat deze betonblokken ook thermisch heel goed kunnen isoleren. Je hoeft dus geen extra isolatielaag aan te brengen. Wel moet je erop letten dat de ondergrond waar je de blokken op plaatst stabiel is en en waterpas om een rechte voorzetwand te garanderen.

Ten slotte kun je kiezen om een voorzetwand aan een draagstructuur te bevestigen. Handig is dan dat je achter de constructie isolatie of leidingen en kabels kunt opbergen. Een draagconstructie is meestal van hout of metaal, waarna vervolgens de platen van de voorzetwand tegenaan worden gemonteerd.

 

Bron: https://www.flickr.com/photos/76803989@N04/15880170379/in/photolist-qch2p2-fUAB6f-21dVwuw-9zGaY4-97vrKe-oS4DVe-qDkCHL-r44f4g-MX4xHk-7juYDt-987Xyr-27NwrrY-2a9vCfW-5w2yud-6fFHr-545LXW-daq77s-6s3Yc1-CyDgW2-7EiNBV-2cCMYZK-JrZJkP-PQBXxN-nv9mZA-23Mv9Aa-eeiUZW-9KJHGN-gnELLr-bWf1uM-6Mkuwq-29p6skG-9rQdcT-JEHvJ1-Qvus2U-bPfqxa-26muyxA-p4uU8d-ki97wk-6gnzkV-4s5fcF-bFfZXZ-vye4bh-cT12HG-pD65Lc-8gDJb3-bVpXcB-c6AAuG-8S9xiM-2kef5Q-8XFPtF