Wanneer je zonnepanelen laat installeren via Solarite.nl, dan is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Dat helpt je namelijk om het maximale eruit te halen. Er zijn verschillende soorten dakvlakken geschikt, dus soms kan het op meerdere plekken op jouw dak geschikt zijn. Pas wel op voor obstakels en schaduw. Daarnaast zijn er nog andere zaken om op te letten. Die bespreken we hier.

Een goed legplan

Een goed legplan is essentieel. Wanneer je met een erkende leverancier of installateur werkt, dan weet die dat er 2 manieren zijn waarop de panelen optimaal te leggen zijn. De eerste is die op afstand. Er wordt dan met een geavanceerd computerprogramma naar het dak gekeken en schaduwsimulaties gemaakt. De andere optie is om gewoon op locatie te kijken naar het dak. Dan is bijvoorbeeld ook direct naar de bekabeling en de plek van de omvormer te kijken. Veel moderne installateurs werken met een combinatie van software en kijken op locatie.

Oog voor warmteproductie

Zonnepanelen werken het best als ze koel blijven. Daarom liggen ze op schuine daken net boven het dak, voor een koele luchtstroom. Wel is het zo dat geïntegreerde panelen populairder worden, zeker met het oog op de look ervan. Het nadeel is dus wel dat deze minder goed te koelen zijn. Dit is dus wel iets wat je moet afwegen. Zonnepanelen die niet goed koelen kunnen bijvoorbeeld voor woningbranden zorgen. Dit is vooral bij de indaksystemen een probleem. 

Hoe presteren de zonnepanelen?

Zonnepanelen presteren dus verschillend onder verschillende temperaturen. Bij aanschaf doe je er goed aan om naar de temperatuurcoëfficiënt te kijken. Wanneer het heet is en de zonnepanelen warmer dan 50 graden worden, dan zal je dus ook een flink lager rendement mogen verwachten. Aan de hand van een laag coëfficiënt verlies je minder en dat is juist onder zomerse omstandigheden ideaal te noemen.

Vergelijk de offertes

Wanneer je gaat zoeken naar installateurs, kijk dan naar verschillende offertes. Het gaat dan niet alleen maar om de totaalprijs. Kijk ook naar het legplan en de factoren die we hierbij genoemd hebben. Dit geeft je de zekerheid dat het goed aangepakt wordt. Kijk ook naar wat de installateur zegt over de opbrengst per paneel. Kijk naar de omvormer en de levensduur daarvan. Kijk ook naar eventuele garanties die geboden worden. Let op hoe precies dit wordt uitgewerkt in de offerte, zodat je weet of het wel klopt. Tot slot kijk je natuurlijk ook naar wat verwacht wordt van de elektriciteitsprijs.