Speelgoed kopen voor een kind is tegenwoordig niet zo gemakkelijk als vroeger. Want de keuze is enorm en dat maakt het soms ontzettend lastig. Daarnaast is het vaak ook belangrijk dat speelgoed een educatieve functie heeft. Het is natuurlijk vrij makkelijk om een kind de hele dag achter een tablet of een spelcomputer te zetten maar dat wil je als ouder ook niet. Daarom is het verstandig om goed speelgoed te kopen. En eigenlijk gaat er dan niks boven het oude en vertrouwde houten speelgoed. In deze blog lees je waarom houten speelgoed kopen een goed idee. Wat de voordelen zijn en lees je wat leuke suggesties!

Duurzaamheid en kwaliteit

Het allergrootste voordeel van houten speelgoed is toch wel de duurzaamheid en kwaliteit. Houten speelgoed is bijna niet kapot te krijgen. Ideaal als je een Bob de Bouwer in huis hebt rondlopen die alles gemakkelijk stuk krijgt. Dat is natuurlijk zonde en als ouder wil je graag dat speelgoed een aantal jaar mee kan gaan.

Maar hoe leuk is het voor later als jouw kind zijn of haar speelgoedtrein of poppenhuis nog door kan geven aan zijn of haar kinderen? Met plastic speelgoed is dit vaak een illusie. Dat heeft een beperkte houdbaarheid. Bij houten speelgoed is dit niet het geval. Dit is van zo’n sterke kwaliteit gemaakt, dit kan echt onbeperkt mee gaan.

Veiligheid

Nog een hele belangrijke reden om te kiezen voor houten speelgoed is het feit dat houten speelgoed veel veiliger is ten opzichte van plastic speelgoed. Houten speelgoed is robuust en bestaat vaak niet uit allerlei kleine onderdeeltjes zoals bij plastic speelgoed wel het geval is. Nu zit daar natuurlijk ook wel een leeftijdswaarschuwing op, desondanks gebeuren er nog veel ongelukken met plastic speelgoed.

Daarbij is het ook nog eens zo dat plastic speelgoed geproduceerd wordt op een manier waarbij er giftige stoffen vrij komen. Nu wordt al het speelgoed natuurlijk wel gecontroleerd voordat het op de markt mag maar helemaal een fijn idee is het natuurlijk niet. Daarom is houten speelgoed altijd een betere optie dan plastic speelgoed.

Beter voor het milieu

We kunnen er de laatste jaren niet meer omheen maar we moeten zuiniger met onze mooie planeet omgaan. En dat heeft invloed op werkelijk alles. Op het consumptiegedrag van de mens maar ook dat we bewuster aankopen maken. Speelgoed is nu eenmaal noodzakelijk voor de ontwikkeling (en ontspanning) van het kind. Maar hoe mooi is het als dit dan ook nog eens milieubewust is?

Door het kopen van houten speelgoed draag je bij aan een milieu bewustere wereld. Houten speelgoed bevat geen schadelijke stoffen, wordt op een milieu vriendelijke manier geproduceerd en kan tijdloos mee gaan. Daardoor is houten speelgoed veel vriendelijker voor moeder aarde dan plastic speelgoed dat op een belastende manier wordt geproduceerd en snel stuk gaat.

Als je dus verantwoord speelgoed wilt kopen wat en goed is voor de ontwikkeling van jouw kind en vriendelijk is voor de planeet dan is houten speelgoed een serieuze en verstandige optie.