De meeste mensen gebruiken hun garage voor het stallen van fietsen of het parkeren van hun auto. Echter, de garage kan voor veel meer doeleinden worden gebruikt. In dit artikel bespreken we een aantal van de mogelijkheden, zodat je inspiratie op kunt doen. Heb je na het lezen van dit artikel nog een ander idee? Laat het ons dan even weten, we delen je input graag met onze andere lezers!

De garage als hobbyruimte gebruiken

Doordat de garage vaak een betonnen vloer heeft, is het de ideale ruimte om je favoriete hobby te kunnen beoefenen. Zeker als dat hobby’s zijn waarbij de vloer kan beschadigen. Denk aan het maken van meubels of het sleutelen aan auto’s.

 

Wanneer je besluit om de garage tot hobbyruimte om te bouwen, dan is het belangrijk dat je de buitenmuren goed isoleert. Doe je dat niet, dan krijg je in de winter een koude, tochtige ruimte waarin het niet comfortabel is om tijd te brengen. 

 

Naast het isoleren van de buitenmuren is het ook van belang dat de garagedeur geïsoleerd is. Met name oudere modellen kanteldeuren hebben veel kieren, waardoor tocht en kou eenvoudig de garage kunnen binnenkomen.

De garage als opslagplaats inrichten

Het aantal opslagboxen in Nederland is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Echter, hoewel het prettig is om een ruimte te hebben waarin je spullen kunt opslaan die je tijdelijk niet gebruikt, zit er ook een kostenplaatje aan verbonden. Daardoor is het financieel veel interessanter om de garage als opslagplaats in te richten. Dat scheelt niet alleen een hoop geld, je hebt je spullen ook weer snel bij de hand indien je ze nodig hebt.

 

Wanneer je besluit om de garage als een opstapplaats in te richten, is het aan te raden om de garagedeur te vervangen voor een roldeur. Een oprolbare garagedeur wordt verticaal recht boven de opening van de garage opgerold tijdens het openen. Hierdoor heb je alle ruimte in de garage over om spullen in op te slaan.

 

Bovendien klapt het deurblad niet naar buiten toe open, waardoor de kans op een ongelukje met de garagedeur afneemt. In tegenstelling tot de roldeuren die bij de meeste opslagboxen worden gebruikt, adviseren we om voor een geïsoleerde roldeur te kiezen, zodat tocht en kou niet via de garagedeur naar binnen kunnen komen.

Je garage als kantoor gebruiken

Er zijn in Nederland veel mensen die als ZZP’er werken. Daardoor is de behoefte aan kleine kantoorruimtes enorm gegroeid. Echter, een kantoorruimte kost per maand al snel een paar honderd euro aan huur. Geld dat je ook in andere, veel rendabelere, zaken kunt investeren. 

 

Kortom, het is financieel interessanter om je garage tot een kantoor om te bouwen. Op die manier werk je thuis, maar heb je toch een aparte werkplek. Vervang daarbij de garagedeur voor een openslaande garagedeur met ramen. Op die manier komt er meer daglicht in je kantoor naar binnen en kunnen zakelijke relaties direct je kantoor binnenstappen, zonder dat ze eerst door je woning moeten lopen.

Nog een laatste tip

Wanneer je besluit om je garage te verbouwen tot een hobbyruimte of kantoor, dan is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Heb je zelf weinig verstand van verbouwen? Besteed het werk dan liever uit. Op die manier heb je meer zekerheid dat het werk vakkundig wordt uitgevoerd en neemt de kans op bouwkundige fouten af.