Jaarlijks vinden er gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden plaats in ons kikkerlandje. Een prijzige, maar vooral gevaarlijke situatie. Er komen immers veel gevaarlijke stoffen vrij tijdens een brand. Een schoorsteenbrand is echter gemakkelijk te voorkomen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de schoorstenen onvoldoende gereinigd worden, waardoor de teerachtige, brandbare laag niet tijdig verwijderd wordt. Naarmate deze laag toeneemt, zal de kans op brandgevaar ook toenemen. Het vegen van de schoorsteen zal deze situatie voorkomen. Maar wat als het te laat is?
Hoe is een schoorsteenbrand te herkennen?
Een schoorsteenbrand is in de meeste gevallen te herkennen aan het loeiende geluid in het schoorsteenkanaal. Hierbij is het kanaal of de pijp enorm heet en zijn er soms aan de buitenkant vlammen en vonken zichtbaar. Wanneer er sprake is van een van de bovenstaande, is het belangrijk dat je snel ingrijpt. Door snel te handelen, is het mogelijk om verdere schade voor te zijn.
Mijn schoorsteen staat in brand, wat nu?
Indien jouw schoorsteen in brand staat, is het belangrijk om direct 112 te bellen. Hierna is het verstandig om de schoorsteenklep te sluiten, waardoor de luchttoevoer stopt en de brand zich niet kan uitbreiden. Het vuur is te doven door het strooien van zand in de schoorsteen of open haard. Hierbij is het absoluut niet verstandig om water te gebruiken, aangezien dit kan leiden tot ontploffingen.
Gevolg van de schoorsteenbrand
Zodra de brandweer is gearriveerd en de situatie onder controle heeft, is de kans aanwezig dat er een stookverbod wordt opgelegd, totdat het kanaal volledig gecontroleerd of gerepareerd is. Een schoorsteenveger kan in deze situatie een belangrijke rol spelen. Indien de schoorsteenveger een bewijs overhandigd van de controle of reparatie, is het verstandig om het bewijs van het schoorsteenveegbedrijf goed te bewaren. Het is namelijk mogelijk dat de verzekering op termijn naar het bewijs vraagt.