Zweeds rabat, of potdekselplanken, wel eens van gehoord? Wij wel en we zijn fan! Het gaat hier om een bepaalde manier van planken verzamelen en stapelen. Daar kun je dan de mooiste dingen van maken. Waarschijnlijk ben je deze manier van bouwen met hout al vaak tegengekomen, maar misschien wist je nog niet wat de naam hiervoor is. Het werkwoord voor het bouwen met deze speciale planken is potdekselen. De planken vallen namelijk een stukje over elkaar heen. Leer hier wat het nou precies is!

Rabatdelen

Om deze manier van bouwen toe te passen heb je rabatdelen nodig. Simpel gezegd zijn dat planken. Máár… die hebben natuurlijk wel een speciale vorm, zodat ze goed over elkaar heen kunnen vallen. De bovenkant heeft een geschulpte rand en aan de onderkant zit een groef. Dit zijn dus planken met een boven- en onderkant! Als je daar goed op let, kun je de rabatdelen heel gemakkelijk met elkaar verbinden. Zo worden het dus op elkaar gestapelde planken. Ze zijn in verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Let er dus goed op dat je een soort kiest die geschikt is voor het doel van jouw bouwwerk.

Constructies

Rabatdelen zijn niet alleen in verschillende houtsoorten verkrijgbaar, maar ook in allerlei kleuren. Ga je een schutting bouwen? Denk dan eens aan Zweeds rabat in het zwart voor een luxe uitstraling in je tuin. Je kunt met potdekselplanken bijvoorbeeld ook heel mooie gevelbekledingen of blokhutten bouwen. Als je jouw constructie voor buiten gaat gebruiken, is het wel van belang om een geïmpregneerde houtsoort te kiezen. Zo gaat het veel langer mee!

Voordelen

Dankzij de manier waarop je de potdekselplanken over elkaar kunt schuiven, krijg je een heel degelijke constructie. Die kan wel tegen een stootje! De planken lopen schuin af en zorgen daarom voor een perfecte afwatering. Wind en regen kunnen er ook niet doorheen. Dat komt niet alleen de duurzaamheid ten goede. Hierdoor heb je ook veel meer privacy in je tuin als je ze een schutting bouwt met deze constructie. Kortom: kies Zweeds rabat voor een solide en duurzame constructie zonder pottenkijkers!