Of je het nou wilt geloven of niet, we worden elke dag allemaal een beetje ouder. Zowel mentaal als fysiek takelen we steeds verder af. Uiteindelijk zullen er dus ook hulpmiddelen aan te pas moeten komen. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel of rollator. In dit blog lees jij hou jij jouw woning klaarmaakt voor jouw oude dag, zodat jij zonder problemen in jouw vertrouwde huis kunt blijven wonen.

Zonwering

De graad waarop je zonlicht kan tegenhouden in je slaapkamer heeft hele erge impact op je slaap. Hoe meer licht je buiten houdt hoe dieper je kan slapen. Zo is een slaapkamer idealiter compleet donker, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Tegenwoordig bestaat er raamdecoratie op maat. Dat zorgt voor een compleet donkere slaapkamer.

Bredere deuropeningen

Eén van de grootste obstakels die je waarschijnlijk tegen zult komen is de deuropening, Vaak zijn deze niet gemaakt voor rolstoelen en rollators. Hierdoor wordt een tocht door het huis vaak een grote uitdaging. Voor het geval dat jij misschien ook in een rolstoel terecht komt, zou je de deuropeningen nu alvast kunnen verbreden. Dit vergt vaak wat werk, maar kan jou veel moeite besparen voor het geval dat jij uiteindelijk ook met dit probleem te maken krijgt.

 

Lagere drempels in huis

Waar deuren zijn, zijn vaak ook drempels. Om ervoor te zorgen dat jij je gewoon met een rolstoel of rollator door het huis kunt bewegen, is het verstandig om deze drempels zo veel mogelijk te verlagen of weg te halen. Dit scheelt veel potentiële struikelgevallen.

 

Koop de juiste hulpmiddelen

Niet allen aanpassingen hoeven natuurlijk aan het huis gedaan te worden. Tijdens het zoeken van de juiste hulpmiddelen moet je natuurlijk altijd jouw woning in het achterhoofd nemen. Ga jij bijvoorbeeld een rolstoel kopen? Zorg er dan voor dat je een rolstoel neemt waarin jij je comfortabel voelt, maar die ook niet te breed is voor jouw woning en waarin je wendbaar genoeg bent om door jouw huis te bewegen.

 

Stop jouw woning niet vol met meubels

Waar de voorgaande tips misschien nogal overkomen als grote verbouwingen, is het laatste puntje snel en gemakkelijk te realiseren. Stop jouw woning niet te vol met meubels, zodat je voldoende bewegingsvrijheid overhoudt voor het geval dat jij ooit in een rolstoel of rollator terecht komt. Vermijd daarnaast ook scherpe hoekjes en randjes. Hier kan jij je later misschien wel ernstig aan verwonden. En dat moet