Heb jij een stuk grond gekocht of ben je dit van plan en wil je daar je eigen huis op bouwen? Lees dan vooral verder. Er komen een aantal dingen bij kijken bij het bouwen van je eigen huis. Denk hierbij aan aspecten als (extra) kosten, aanvragen van vergunningen bij de gemeente en bodemonderzoek

 

Zelf een huis bouwen klinkt als een ontzettend leuk project wanneer jij ervan houdt om de handen uit de mouwen te steken, maar hou er rekening mee dat je zo’n project absoluut niet moet onderschatten. Er komen namelijk heel wat kosten bij kijken. Hieronder worden een aantal belangrijke aspecten toegelicht.

Kosten

Als je een huis wil gaan bouwen, moet je rekening houden met twee soorten kosten. Ten eerste krijg je te maken met de plankosten, oftewel de kosten die gepaard gaan met de voorbereiding. Deze kosten betaal je zelf en lopen al op voordat je hypotheek is geregeld. Voorbeelden van zulke plankosten zijn de kosten voor het inhuren van een architect. Hij of zij zal een plan moeten maken over hoe je huis eruit gaat zien en wat er nodig is. Dit kan vrij prijzig zijn. Daarnaast moet er bij een nieuwe kavel ook bodemonderzoek worden verricht, om te kijken of de bodem stevig genoeg is om op te bouwen. Dit onderzoek is verplicht bij het aanvragen van een hypotheek, omdat de bank zeker wil weten dat het veilig is.

 

Ten tweede de stichtingskosten. Hieronder wordt verstaan de kosten voor de grond en de bouw van de woning. Deze stichtingskosten kun je weer onderverdelen in grondkosten en bouwkosten. De grondkosten staan voor de kosten van de aanschaf van een kavel. Onder bouwkosten worden de kosten verstaan die worden gemaakt bij het inhuren van een aannemer. Als laatste heb je nog de kosten om je huis in te richten, ook wel interieurs kosten genoemd. Het aanschaffen van meubilair kan namelijk ook vrij prijzig zijn, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken of badkamer. Dit kan zo in de duizenden euro’s lopen.