Zonnepanelen: je ziet ze steeds vaker. Ze dragen bij aan een duurzame wereld en energieneutraal wonen. Zonnepanelen zijn best prijzig, maar toch is de aanschaf aantrekkelijk doordat je honderden euro’s op je energierekening bespaard. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder!

Rendement van zonnepanelen

Je hoort deze term vast vaak voorbijkomen. Maar wat het precies inhoudt in het geval van zonnepanelen, blijft altijd een beetje vaag. Het rendement is eigenlijk niks anders dan het percentage van het zonlicht dat wordt omgezet in energie. Kortom: de opbrengst van zonnepanelen.

Het rendement zegt iets over de efficiëntie van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Watt piek, ook wel Wp. Om het rendement, de opbrengst dus, van zonnepanelen te berekenen heb je meer gegevens nodig. De sterkte van de zon speelt natuurlijk ook een grote rol: dit wordt de instralingsfactor genoemd. Voor het Nederlandse en Vlaamse klimaat is dit vastgesteld op 0,85. Om het rendement van zonnepanelen te bereken, gebruik je de volgende formule: Instralingsfactor (0,85) x het vermogen in Wp = het rendement.

Welke factoren beïnvloeden het rendement van de zonnepanelen?

Maar, nu weet je nog niet hoeveel je op je energierekening bespaard. En dat is ook erg lastig te berekenen. Aan de hand van de uitkomst van de formule zou dit wel kunnen, maar er zijn nog veel factoren die de opbrengst bepalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De hoeveelheid zonlicht: het aantal zonuren per dag.
  • De ligging van de zonnepanelen: heb je een dak op het zuiden of westen? En heb je een plat of hellend dak? Dit heeft invloed op de opbrengst.
  • De hellingsgraad van de zonnepanelen: de meest ideale hellingsgraad ligt tussen de 20 en 50 graden, maar ook dit hangt samen met de ligging van het dak.
  • De luchtstroom: voorkom dat de temperatuur van de panelen zomers te hoog op loopt door te zorgen voor ventilatie.

Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?

Hoewel het niet mogelijk is om de exacte opbrengst van zonnepanelen te berekenen, kan er zeker wel een schatting gemaakt worden. In een gemiddeld huishouden, bestaande uit vier personen, bespaar je met 16 zonnepanelen gemiddeld €994,- per jaar! In een huishouden van twee personen zijn 12 zonnepanelen voldoende om €745,- per jaar te besparen op je energierekening. Zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 8 jaar terug en gaan ruim 25 jaar mee. Je profiteert dus erg lang van een lagere energierekening.

Een zonnepanelen installateur inschakelen

Een zonnepanelen installateur weet alles van zonnepanelen: hij geeft persoonlijk advies en maakt een legplan speciaal voor jou dak. De installateur houdt rekening met jouw wensen en budget, maar kijkt ook goed naar hoe jij zo’n hoog mogelijk rendement kan behalen.

Hij berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je eigen energie op te kunnen wekken. De zonnepanelen installateur kijkt ook kritisch naar de ligging van je dak en bepaald de hellingsgraad van de panelen. Zo ben jij verzeker van het hoogst haalbare rendement. De zonnepanelen worden snel en vakkundig geplaatst zodat je zo snel mogelijk jezelf kunt voorzien van stroom!