Er zal vast wel altijd iets te klussen zijn. Al is het maar een schroefje dat los zit. Best wel zonde om iemand daarvoor te laten komen. Zelf aanpakken is het beste en daar bespaar jij ook wat mee. Althans bij de klusjes die niet moeilijk zijn. Maar soms moet je het klussen liever aan een ervaren persoon overlaten. Al moet jij er wat voor neertellen. Dat komt doordat bepaalde werkjes met instructies gaan. Als die instructies niet gevolgd worden kunnen er vervelende consequenties zijn.

Om te weten welke klusjes jij liever niet zelf doet is best wel persoonlijk. Elk mens heeft zijn zwakke en sterke punten. Zo ook bij het klussen. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de dingen die bij kijken tijdens het klussen. Soms lijkt iets heel makkelijk te gaan. Maar in werkelijkheid is het helemaal anders. Ondanks deze persoonlijke punten zijn er wel van de klusjes die over het algemeen liever niet zelf gedaan worden. Die zijn de volgende klusjes:

  • Instaleren, repareren of onderhouden van een CV ketel.

Een CV ketel is heel gevoelig. Omdat het door het hele huis loopt. Wanneer er iets gerepareerd moet worden, wordt er ook gekeken naar de omliggende gebieden in huis. Zo ook wanneer er een onderhoud beurt plaats vindt. Hetzelfde kunnen wij ook zeggen van het instaleren. Dit gaat meestal gepaard met een tekening. Een ervaren installateur weet precies waar er op gelet moet worden.

  • Aanleggen van pijpleidingen.

Een simpele lekkage kan hier wel zelf aangepakt worden. Maar een grote beurt moet liever uitbesteed worden. Een ervaren vakman weet hier ook welke soort materiaal er liever wel of niet gebruikt moet worden.

  • Het instaleren van elektriciteit.

Dit gaat vaak ook gepaard met goedkeuring en een overzicht voor de wijk waarin jij woont. Vandaar dat dit door een erkende installateur gedaan moet worden.

  • Rioleringsbuizen vervangen.

Als uw rioleringsbuizen verstopt zijn, probeer ze dan niet zelf te vervangen of om te leiden. Deze sanitaire reparatiewerkzaamheden zijn voor de loodgieter, omdat je te maken hebt met openbare watervoorziening en afvalwaterzuivering. Gekwalificeerde loodgieters weten hier het best mee om te gaan en zullen apparatuur hebben die nodig is om het probleem correct op te lossen.

  • Gasfittingen installatie

Als het iets met gas te maken heeft, denk er dan niet eens aan om het zelf te proberen. Gasfittingen moeten op een bepaalde manier worden geïnstalleerd, omdat een lekkage explosieve gevolgen zou kunnen hebben. Dat wil jij natuurlijk voorkomen.

  • Septic tank installatie.

Een lekkage in je septic tank kan een stank veroorzaken, maar dat betekent niet dat je ongeduldig moet worden en het zelf moet aanpakken. Roep de professionals in als u hulp nodig hebt bij het verhelpen van lekken of problemen, omdat ze precies weten waarnaar ze op zoek moeten en wat loodgieter moeten repareren. Vooral in buitenwijken. Lijkt het makkelijk om een gat tot een septic tank te maken. Maar er zijn vervelende gevolgen hiervoor. Het water kan zich mengen met zuiver water. Dat is helemaal niet hygi├źnisch.

  • Koperen pijp banen.

Elke klus die gepaard gaat met lassen moet aan een gecertificeerde loodgieter worden overgelaten. Vooral als het gaat om open vuur en een verhoogd overstromingsrisico. Als je niet weet wat je doet, is dit een klus die je absoluut niet zelf zou moeten doen. Bovendien, het laatste wat je wilt doen is een brand starten en een groot lek!

Het gaat eigenlijk niet alleen om dat bepaalde klusjes niet zelf gedaan moeten worden. Maar sommige klusjes vragen veel meer dan alleen het materiaal dat nodig is. Sommige klusjes hebben heel veel geduld nodig. Keurig werken is bij schilderen bijvoorbeeld een must. Sommige mensen denken dat schilderen gewoon met een laagje verf over een muur gaat. Maar wat zij vergeten is dat er eigenlijk eerst geschuurd moet worden etc. Anders bladert het verf er snel vanaf. Bepaalde klusjes hebben een gecertificeerde persoon nodig. Dan heb je garantie dat er geen vervelende gevolgen zullen zijn. Zoals bij het instaleren van een septic tank.